РОЗВИТОК ПЕРСОНАЛУ ЯК НЕВІД’ЄМНА ЧАСТИНА СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ - Мантур-Чубата Olena; Шелест Ievgeniia; Данілкова Anastasiia; Зелена Maria (Innovation and Sustainability, 2022)
Розвиток особистості, підвищення рівня загальної і моральної культури населення, підвищення професійного і творчого потенціалу, поліпшення добробуту і зміцнення здоров’я населення є найважливішою умовою і водночас потужною рушійною силою науково-технічного та соціально-економічного розвитку, надійної основи стабільності та процвітання суспільства. Розвиток персоналу – систематичний процес, орієнтований на формування працівників, які відповідають потребам підприємства, і водночас на вивчення та розвиток виробничого та освітнього потенціалу працівників підприємства. Проте в умовах обмеженості матеріальних, фінансових та інших ресурсів підприємства, перевагу слід віддавати тому, що сприяє досягненню основних цілей організації, живить діловий дух працівників, що відповідає до підвищення якості трудового життя. Управління розвитком персоналу покликане виявити приховані знання персоналу, розширити межі цих знань, побудувати нові форми спілкування всередині команди і змінити відносини між людьми, отже, збільшити людський капітал і його конкурентоспроможність у зв’язку зі зростанням рівня продуктивності праці. За таких умов одним із найважливіших завдань сучасних систем управління є розвиток і мотивація різноманітних здібностей працівників на основі новітніх ефективних технологій, засобів і методів підвищення кваліфікації персоналу компанії. Стаття присвячена актуальним питанням розвитку персоналу підприємства як невід’ємної складової стратегії управління персоналом. Проаналізовано визначення розвитку персоналу. Розглянуто складові структури управління професійним розвитком персоналу. Окреслено завдання планування та організації управління розвитком персоналу підприємств. Досліджено послідовність організації процесу підвищення кваліфікації персоналу. Визначено основні завдання стратегічного розвитку персоналу.