Фокус пріоритетів індустрії Х.0 та її анатомія в умовах цифровізації економічних відносин - Краус, Катерина; Краус, Наталія; Іщенко, Інна (Innovation and Sustainability, 2023)
Становлення Індустрії Х.0 шляхом відцифрування економічних відносин на різних рівнях економічної агрегації передбачає комплексну і системну модернізацію бізнес-процесів, тим самим прискорюючи інноватизацію національної економіки. Враховуючи існуючі наукові напрацювання в частині становлення Індустрії Х.0, невивченою є трансформація існуючих бізнес-процесів під впливом новітніх технологій, та формування розумних активів, е-сервісів для розумного бізнесу й е-уряду. На основі діалектичного, системного та матричного методів досліджено Індустрію Х.0, що визначає нову якість і формат роботи бізнесу в гіг-економіці. Використано порівняння рейтингів інноваційного розвитку, що впливають на пришвидшення цифровізації в окремих країнах світу. Представлено структурні елементи концепції Індустрії Х.0, що визначають ефективні цифрові економічні відносини, які й формують гіг-економіку, в результаті покрокового змісту етапів становлення розумного бізнесу, активів, цифрових платформ. Визначено інструменти та механізми, що дозволять пришвидшити становлення Індустрії Х.0. Розкрито зміст поняття “Індустрії Х.0”. Запропоновано низку практичних заходів, що націлені на поглиблений розвиток високотехнологічних галузей промисловості та розширення нової якості життя людей. Вказано головні характеристики, що визначають становлення смарт-промисловості, розумних сервісів. Виокремлено низку новітніх технологій (автономний штучний інтелект у смартфоні, професійні роботи-помічники, доступний супутниковий Інтернет, розквіт аудіокниг та подкастів, велосипедна технологічна революція), що визначають нову якість життя людей та надано їх характеристику. Пришвидшине становлення Індустрії Х.0 декларує нову якість економічних відносин за рахунок інновацій, відкриттів та технологій в управлінні галуззю і бізнесом. До ключових характерних ознак Індустрії Х.0 належать: повна автоматизація виробничого процесу; висока комунікація між персоналом і машиною через Інтернет-технології; кіберфізичні системи, які об’єднуючись в одну мережу, взаємодіють в режимі реального часу, самоналаштовуються, самонавчаються.