ЕТАПИ ФОРМУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА - Гудзь, Юрій; Джерелюк, Юлія; Кравчик, Юрій (Innovation and Sustainability, 2023)
Ринкова економіка країни, зокрема активна у ній маркетингова діяльність нерозривно пов’язані з потребами споживача, який у свою чергу має свої запити до якості, кількості, асортимент кінцевої продукції, а також до термінів її поставки. Таким чином, під впливом споживчих запитів відбувається розподіл ринкових сегментів між виробниками На ринку йде постійно жорстка конкуренція за ту чи іншу групу споживачів. Ринкові механізми у вигляді попиту, пропозиції та ціни тримають виробників у постійному тонусі, змушуючи їх кидати сили та ресурси на моніторинг смаків та можливостей потенційних споживачів, щоб виявити запити, на основі яких буде йти подальший виробничий процес. Тому зростає важливість розробки маркетингової стратегії кожної організації. Маркетинг є невід’ємним елементом стратегічного управління підприємством. Завдяки маркетинговим методам та ринковому регулюванню можна спрогнозувати реакцію ринку, у певний момент скоригувати план дій та забезпечити стійкість підприємства конкуруючого ринку. Маркетинг одна із способів виживання будь-якого підприємства на сучасному конкуруючому ринку . Для успішного та стабільного бізнесу керівництву підприємства необхідно використовувати низку стратегій, однією з яких має бути маркетингова стратегія. Її розробка вимагає ретельного аналізу, послідовності дій, обґрунтованості та обліку всіх необхідних елементів. Недогляд у стратегії чогось суттєвого неминуче призведе до зниження конкурентоспроможності При розробці маркетингової стратегії діяльності організації необхідно надати їй характеристики, які сприятимуть адаптації організації до зовнішнього оточення. При розробці маркетингової стратегії потрібно застосовувати ситуаційний підхід, тобто. зіставляти кілька сценаріїв маркетингової діяльності з докладним описом маркетингових політик, з економічною оцінкою роботи компанії, з прогнозами продажів та оцінювати ризики, вибирати найбільш прийнятну маркетингову стратегію. Для збереження та зміцнення позиції лідера на ринку, що змінюється, необхідно постійно контролювати зміни в маркетинговій діяльності підприємства. Успішна маркетингова діяльність залежить від правильно поставлених,чітко сформульованих та досягнутих цілей.