ЦИРКУЛЯРНА ЕКОНОМІКА У ВИБРАНИХ ІНДЕКСАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Войтко Serhii; Сакалош Taras; Мазанко Tetiana (Innovation and Sustainability, 2022)
Циркулярна економіка або економіка замкнутого циклу порівняно з лінійною економікою є синонімом інновацій, заснованих на використанні відновлюваних джерел енергії. Циклічна економіка спрямована на зміну класичної лінійної моделі економіки таким чином, щоб мінімізувати відходи та викиди протягом життєвого циклу продукту. Завдяки цьому відновлюється фінансовий, виробничий, соціальний і природний капітал. Серед переваг переходу на нову модель відзначимо зменшення впливу на навколишнє середовище, підвищення конкурентоспроможності, інноваційні зміни на підприємствах і, як наслідок, збільшення робочих місць. Стаття присвячена аналізу рівня розвитку циркулярної економіки та її елементів, а також аналізу порівняння різних індексів, що характеризують добробут людини, експорт високих технологій для 20-топ країн рейтингу та України. Порівнюючи різні показники, стаття доводить, що найпродуктивніше реалізувати концепцію циркулярної економіки можуть лише добре розвинені країни. У дослідженні використано метод кореляційно-регресійного аналізу. Результати дослідження виявили значну залежність між індексом експорту високих технологій та індексом екологічної ефективності, індексом освіти та індексом екологічної ефективності.