ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ МАШИНОБУДУВАННЯ В КОНКУРЕНТНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Ткачук , Людмила; Коваль, Наталія (Innovation and Sustainability, 2023)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних та прикладних аспектів управління підприємствами в конкурентному середовищі. На основі існуючих підходів до процесу управління конкурентоспроможністю промислових підприємств розглянуто сучасні підходи до ефективності такого управління, обґрунтовано його значущість у сучасних умовах. Досліджено конкурентоспроможність як фундаментальну категорію ринкової економіки, яка безпосередньо впливає на ефективність діяльності учасників конкурентного середовища та забезпечує стабільність розвитку ринкового механізму в цілому. Проаналізовано динаміку та структуру випуску продукції машинобудування в Україні протягом 2015–2022 рр., доведено її стратегічно важливу роль в економіці країни не зважаючи на незначну частку продукції машинобудування в загальному обсязі промислового виробництва та посилення експорту сировинних галузей. Досліджено особливості функціонування ринку машинобудування в умовах військової агресії, визначено основні проблеми та перспективи його розвитку. Систематизовано основні фактори зовнішнього та внутрішнього середовища, що спричиняють негативну динаміку обсягів виробництва та продажів продукції машинобудування України. Визначено заходи щодо подальшого ефективного та конкурентоспроможного розвитку даного ринку на довгострокову перспективу, які передбачають розробку ефективних державних програм та стратегій розвитку галузі, стимулювання інноваційного розвитку підприємств та впровадження новітніх технологій для забезпечення можливості виготовлення якісної високотехнологічної та наукомісткої продукції.