ВЕКТОРИ ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІ - Роледерс , Вікторія; Кукель , Галина; Мазур , Віталій (Innovation and Sustainability, 2022)
Метою статті є узагальнення теоретичних аспектів циркулярної економіки через визначення домінантної її основи як інтеграції сталого розвитку та розвитку бізнесу за умов, що визначають внутрішнє та зовнішнє середовище трансформації економіки в контексті створення інноваційного співробітництва. Результати: сьогодні Україна зіткнулась з серйозними перешкодами на шляху переходу до циркулярної економіки, яка необхідна для того щоб зменшити шкідливий вплив на навколишнє середовище та зберегти запаси природних ресурсів. Серед причин уповільнення інноваційного розвитку країни, такі як переважання сировини в експорті, низький рівень інвестицій, застарілі технології, корупція тощо. Шляхами впровадження моделі циркулярної економіки можуть стати такі заходи, як орієнтація на сферу послуг, заохочення капіталовкладень, поширення культури циркулярності, підготовка фахівців, розвиток ринків вторинної сировини, прийняття та впровадження системи показників циркулярної економіки тощо. Наукова новизна полягає у визначенні особливостей, ефективності використання принципів циркулярної економіки та її адаптації для подальшого застосування в Україні, що забезпечить розвиток інноваційного співробітництва. Практична цінність полягає у визначенні можливостей та перешкод на шляху впровадження принципів циркулярної економіки в Україні та розробленні рекомендацій щодо державної, екологічної та економічної політики для сприяння її розвитку.