ІННОВАЦІЙНА СКЛАДОВА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - ГРИНЬКО, Тетяна; ГВІНІАШВІЛІ, Тетяна; БІРЮКОВА, Поліна (Innovation and Sustainability, 2024)
У статті досліджується інноваційна складова економічної безпеки підприємства. Розглянуто різні підходи до визначення поняття «економічна безпека підприємства» та систематизовано її ключові складові. Особлива увага приділяється ролі інноваційної компоненти в забезпеченні економічної стійкості та конкурентоспроможності підприємства. Проаналізовано сутність поняття «інноваційна безпека підприємства» з різних наукових позицій. Виокремлено основні групи ризиків, які впливають на інноваційну безпеку: технологічні, ринкові та проектні. Досліджено систему показників для оцінювання ефективності інновацій з урахуванням специфіки інноваційної діяльності. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу до управління інноваційною безпекою на підприємстві.