ПЕРСПЕКТИВА ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ - БОКОВЕЦЬ, Вікторія; МОРОЗ, Олена; КРАЄВСЬКА, Алла (Innovation and Sustainability, 2024)
Було висвітлено ключові теоретико-методологічні аспекти інноваційної діяльності, проведено систематизацію та узагальнення наукових поглядів на суть і зміст інновацій та інноваційної діяльності. Виявлено розбіжності у трактуванні цих понять, проаналізовано особливості інноваційної діяльності підприємств України та фактори, що сприяють її активізації. Оцінено вплив витрат на наукові та науково-технічні роботи на результативність інноваційної діяльності в Україні. Також детально розглянуто основні проблеми та перешкоди, що виникають на шляху інноваційного розвитку України. У рамках дослідження розглянуто фактори, які впливають на активізацію інноваційної діяльності промислових підприємств України. Детально проаналізовано джерела фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств за період 2021-2023 років в Україні. Виявлено, що основним джерелом фінансування є власні кошти, які показують стабільну тенденцію зростання протягом досліджуваного періоду. Україна, яка має значний потенціал для інновацій та інвестицій, стикається з унікальним викликом - воєнним конфліктом на всій своїй території. Цей конфлікт створює низку труднощів та обмежень для розвитку інноваційно-інвестиційної сфери, але одночасно посилює необхідність прийняття стратегічних рішень для подолання цих викликів. Економічні труднощі в умовах війни Одним із головних впливів війни на інноваційно-інвестиційну діяльність є економічні труднощі. Воєнний конфлікт призвів до економічних втрат, знищення інфраструктури та вимагає значних фінансових витрат для підтримки армійських операцій. Це призводить до обмеження ресурсів, які можуть бути вкладені в інновації та розвиток. Наявність воєнного конфлікту ускладнює завдання залучення міжнародних інвестицій. Інвестори, оцінюючи ризики, можуть бути схильні утримуватися від великих вкладень в країну, де діє війна. За цих умов важливо впроваджувати ефективні стратегії міжнародного партнерства та комунікації для зменшення негативного впливу конфлікту на інвестиційний клімат. Розвиток технологій для рішення викликів воєнного часу. Водночас, воєнний конфлікт може також стимулювати розвиток технологій для вирішення викликів воєнного часу. Інноваційні розробки у сферах безпеки, медицини та військової техніки можуть стати важливим чинником для покращення ситуації та зниження загроз військового конфлікту. Підтримка інноваційного підприємництва. Важливим елементом подолання викликів воєнного конфлікту є підтримка інноваційного підприємництва в умовах економічних та політичних труднощів. Забезпечення фінансової та інфраструктурної підтримки для стартапів та інноваційних підприємств може сприяти збереженню конкурентоспроможності країни в умовах війни.