ОСОБЛИВОСТІ КРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВІЙНИ - ФОЛЬТОВИЧ, Діана; БЛАЩУК-ДЕВ’ЯТКІНА, Наталія (Innovation and Sustainability, 2024)
Кредитування малого та середнього бізнесу - це складний процес, який має свої особливості та потребує уважного підходу. Для таких підприємств важливо мати доступ до фінансових ресурсів за вигідними умовами, але часто зустрічаються обмеження і ризики, які необхідно враховувати. Також малі та середні бізнеси можуть потребувати не лише грошової підтримки, але і консультацій з управління та розвитку. Під час війни кредитування малого та середнього бізнесу набуває ще більшого значення та має свої особливості. Воно стає частиною економічного механізму, який спрямований на підтримку внутрішнього виробництва, збереження робочих місць та загальний економічний розвиток країни в умовах війни. У таких умовах кредитування малого та середнього бізнесу може мати на меті не лише забезпечення їхньої фінансової стабільності, а й підтримку виробництва важливих товарів і послуг для потреб оборони, а також реконструкції після руйнувань. З іншого боку, війна зазвичай супроводжується економічними труднощами, що може призвести до скорочення кредитних ресурсів та посилення кредитних ризиків. Тому важливо, щоб уряд та фінансові установи вживали заходів для збереження доступності кредитів для малих та середніх підприємств у цей важкий період. У роботі охарактеризовано інструменти підтримки малого та середнього бізнесу в період воєнного стану в Україні. Визначено переваги та недоліки банківського кредитування для малого та середнього бізнесу. На основі цього виділено особливості кредитування малого та середнього бізнесу в умовах війни. Досліджено загальну динаміку обсягів кредитування за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Проведено оцінювання динаміки кредитування малого та середнього бізнесу в Україні з початку війни. Розглянуто топ-5 найбільших вітчизняних банків, які прокредитували середній бізнес в Україні протягом 2022 року. Здійснено аналіз кредитування малого та середнього бізнесу в Україні протягом 2019-2022 рр, та порівняння відсоткових ставок за якими вони отримували кредитні ресурси протягом аналізованого періоду.