НАЦІОНАЛЬНІ МОДЕЛІ РЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ІНВЕСТИЦІЙНУ ПРИВАБЛИВІСТЬ КРАЇНИ - СМЄСОВА, Вікторія; ЯСЬКОВ, Євгеній; ГАЛІЗОВА, Анна (Innovation and Sustainability, 2024)
Інвестиційна привабливість країни для потенційного інвестора та обсяги інвестицій, вкладених у національну економіку, напряму залежить від моделі регулювання інвестиційної діяльності, яку обирає держава. У статті проаналізовано основні показники інвестиційної привабливості країн-лідерів за рівнем залучення і розміщення інвестицій на основі даних міжнародних статистичних баз та індексів. Обґрунтовано основні характеристики національних моделей регулювання інвестиційної діяльності у розвинених країнах світу та країнах, що використовували їх досвід у державній інвестиційній політиці. Узагальнено основні риси та відмінності моделей регулювання США, Китаю, Великобританії, Німеччини, Франції та Японії, які розробили систему заходів для стимулювання внутрішніх і зовнішніх інвестицій та характеризуються найбільшими обсягами вкладених і залучених інвестицій у світовій економіці. Розглянуто основні риси моделей регулювання інвестицій Австрії, Нідерландів, Казахстану, Вірменії, уряди яких формують інвестиційну політику на основі досвіду лідерів світового інвестиційного ринку. Проаналізовано можливості та перспективи використання національних моделей регулювання інвестицій розвинених країн для української економіки, виявлено найкращі зарубіжні практики інвестування, що можуть бути застосовані в Україні.