УКРАЇНСЬКИЙ ТА ПОЛЬСЬКИЙ ТЕРЕНИ ДЛЯ ІНВЕСТУВАННЯ В АГРОПРОМИСЛОВИЙ КОМПЛЕКС - ЛЕВЧУК Anna; ЮРЧИШЕН Dmytro (Innovation and Sustainability, 2024)
У статті досліджено особливості інвестування в агропромисловий комплекс (АПК) Польщі та України, здійснено порівняльний аналіз інвестиційного клімату в обох країнах, визначено ключові фактори, що впливають на привабливість АПК для інвесторів. Агропромисловий комплекс (АПК) України та Польщі має значний потенціал для інвестування. Обидві країни володіють родючими землями, сприятливим кліматом та кваліфікованою робочою силою, що робить їх привабливими для інвесторів, які прагнуть отримати високу рентабельність своїх вкладень. Агропромисловий комплекс (АПК) відіграє істотну роль в економіках Польщі та України. Забезпечення продовольчої безпеки та сталого розвитку сільських територій робить актуальним дослідження інвестиційної привабливості АПК цих країн. Інвестування в аграрну сферу – це ключ до розвитку економіки будь-якої країни. Метою статті «Український та польський терени для інвестування в агропромисловий комплекс» був огляд інвестиційного потенціалу, виявлення перспективних напрямків інвестування, вивчення сприяння розвитку українсько-польського співробітництва. Розглянуто пріоритетні напрями національних політик щодо підтримки сільського господарства, сільських територій та аграрних ринків України і Польщі. Зроблено порівняльний аналіз стану і шляхів реалізації конкурентних переваг аграрних секторів двох сусідніх держав. У статті здійснено комплексну оцінку порівняння інвестицій в агропромисловому комплексу Польщі і України, визначено ключових факторів, що впливають на тенденції їх зміни. Визначено, що на ринки сільськогосподарської продукції впливають макроекономічні збої. Використання польського досвіду в аграрній політиці є дуже важливим Європейський інтеграційний процес України. Висвітлено актуальність означеної проблеми, адже вирішення інвестиційних питань дозволить подолати кризові явища в агропромисловому комплексі, відновити його виробничий капітал, збільшити виробництва, зробити українську продукцію більш конкурентоспроможною. Це, в свою чергу, сприятиме вирішенню соціально-економічних проблем галузі. Формування соціально орієнтованої ринкової економіки в Україні неможливе без реорганізації аграрного сектора, в т. ч. за рахунок інвестицій.