ПРИНЦИПИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПАРТНЕРСЬКИХ ВІДНОСИН БІЗНЕСУ І ВЛАДИ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - ЯКИМЧУК, Олег; МАТІЙЧУК, Любомир; ШАБАЛА, Олександр (Innovation and Sustainability, 2024)
Організація партнерських відносин між державою і бізнесом у сфері енергетичної безпеки України вимагає комплексного підходу, заснованого на спільній відповідальності, прозорості, взаємовигідному співробітництві та інноваційному розвитку. Основними принципами взаємодії держави й бізнесу у сфері енергетичної безпеки є принцип спільної відповідальності; принцип прозорості й відкритості; принцип взаємовигідного співробітництва; принцип сталого розвитку; принцип інноваційності; принцип правової регуляції; принцип кібербезпеки; принцип адаптивності. Впровадження зазначених принципів забезпечить стійкість енергетичної системи країни, сприятиме залученню інвестицій у сферу відновлюваної енергетики та підвищенню національної безпеки в цілому. Кожна країна напрацювала власні підходи до організації партнерства між бізнесом і владою у сфері енергетичної безпеки, має свої особливості в управлінні енергетичною галуззю, залежно від політичних, економічних і географічних факторів. Наскільки успішно фірми зуміють об’єднати зусилля з державою та громадськими організаціями у формуванні активної стратегії соціального розвитку, настільки будуть залежати і конкурентоспроможність, і ефективність самого бізнесу. Окремі держави поступово втрачають здатність незалежно формувати внутрішню соціально-економічну політику, поступаючись місцем транснаціональним корпораціям. Мета. Метою даного дослідження є формування системи принципів ефективного партнерства бізнесу і влади у сфері енергетичної безпеки України на основі методології розвинутих країн світу. Матеріали і методи. Методологія даного дослідження базується на комплексному підході, який охоплює теоретичні та практичні аспекти взаємодії бізнесу і влади у сфері енергетичної безпеки України. Для досягнення цілей дослідження було використано низку методів, що дозволяють розглянути партнерські відносини між державним і приватним секторами на різних рівнях, а також дослідити їх вплив на енергетичну безпеку країни. Результати. Основними принципами взаємодії держави й бізнесу у сфері енергетичної безпеки є принцип спільної відповідальності; принцип прозорості й відкритості; принцип взаємовигідного співробітництва; принцип сталого розвитку; принцип інноваційності; принцип правової регуляції; принцип кібербезпеки; принцип адаптивності. Першим етапом дослідження стало опрацювання існуючих теорій та концепцій з питань енергетичної безпеки, а також взаємодії між бізнесом і державою в економічних і соціальних процесах. Важливим аспектом цього етапу є аналіз нормативно-правової бази України, яка регулює питання енергетики та партнерських відносин між державним і приватним секторами. Увага була приділена таким нормативним документам, як «Закон України про енергетику», а також міжнародним угодам та стандартам, які впливають на енергетичний сектор України. Теоретичний аналіз також охопив вивчення наукових робіт вітчизняних та зарубіжних дослідників з питань енергетичної безпеки, моделі державно-приватного партнерства (ДПП) у різних країнах та їх ефективність у контексті енергетичних стратегій. Застосування системного підходу дозволило розглядати енергетичну безпеку як багатофакторний процес, що охоплює політичні, економічні, технічні та екологічні аспекти. Цей підхід сприяв виявленню основних елементів енергетичної безпеки та взаємодії бізнесу і влади, які впливають на розвиток енергетичної сфери. Системний аналіз дав змогу розглянути енергетичну безпеку України як складову національної безпеки, а також оцінити роль партнерства між державою і бізнесом у цьому процесі. Зокрема, було проведено аналіз енергетичних загроз, можливих сценаріїв розвитку енергетичного сектору України та потенційних шляхів їх подолання через співпрацю держави і приватного сектору. Для аналізу реальних прикладів партнерства між бізнесом і державою у сфері енергетичної безпеки України було використано емпіричні дані. Зокрема, проведено аналіз успішних проектів ДПП в енергетичній сфері, таких як будівництво та модернізація енергетичної інфраструктури, впровадження відновлюваних джерел енергії та підвищення енергоефективності. Для оцінки ефективності партнерських відносин між бізнесом і владою було використано метод порівняльного аналізу. Зокрема, було проаналізовано досвід країн Європейського Союзу у сфері організації партнерства в енергетичній сфері. Особливу увагу приділено країнам, які мають подібні до України умови, такі як Польща та Литва, а також їхні моделі співпраці між державними структурами та бізнесом для забезпечення енергетичної незалежності. Порівняння дозволило виокремити ключові аспекти успішного партнерства та виявити основні проблеми, які стоять на шляху реалізації ефективних ДПП в Україні, зокрема, питання корупції, бюрократії та відсутності чітких механізмів контролю за реалізацією проектів. Перспективи. Зміцнення енергетичної безпеки передбачає ефективне партнерство між державою й бізнесом, оскільки обидві сторони відіграють ключову роль у розробці, впровадженні та підтримці інфраструктури й стратегій, необхідних для забезпечення стабільних енергетичних поставок і підвищення стійкості енергетичної системи. У цьому контексті важливо визначити основні принципи організації партнерських відносин між владою і бізнесом для досягнення енергетичної безпеки.