ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК СКЛАДОВА МЕХАНІЗМУ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ РЕГІОНІВ - ГУР’ЄВ, Владислав (Innovation and Sustainability, 2024)
У статті розглянуто роль цифрових технологій як важливого елементу антикризового управління розвитком регіонів у сучасних умовах. У дослідженні представлено аналіз впливу диджиталізації на підвищення ефективності управлінських процесів, прискорення прийняття рішень та забезпечення прозорості дій влади. Виявлено, що цифрові технології сприяють оптимізації логістики та управління ресурсами, що веде до зниження витрат часу та різних видів ресурсів. Наведено, що покращення комунікацій між владою, бізнесом і населенням, здійснюється за рахунок впровадження цифрових платформ, що забезпечують ефективний зворотний зв’язок і оперативне реагування на проблеми. В дослідженні обґрунтовано взаємозв’язок між диджиталізацією та регіональною інноваційною стратегією, які спільно сприяють сталому розвитку регіонів, підвищенню якості життя населення та подоланню кризових ситуацій. Визначено основні цілі регіональних інноваційних стратегій, серед яких стимулювання економічного зростання, розвиток інфраструктури, підвищення конкурентоспроможності, покращення якості життя, залучення та утримання талантів, впорядкування бізнес-середовища та антикризове управління. Також доведено, що ефективність антикризового управління залежить від комплексного підходу до розробки інноваційних стратегій, враховуючи специфіку регіонів, їх потреби та можливості. Представлена послідовність етапів розробки інноваційної стратегії регіону з урахуванням антикризових заходів, що забезпечує досягнення синергійного ефекту для економічного зростання країни в цілому.