ВІДТВОРЕННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - БОГДАНЮК, Ігор (Innovation and Sustainability, 2024)
За умов нестабільної економічної ситуації, підвищення конкуренції та викликів зовнішнього середовища, зокрема кліматичних змін, інноваційного розвитку та геополітичних ризиків, відтворення фінансових ресурсів стає критично важливим аспектом стабільності та успішної діяльності аграрних підприємств. Економічна безпека організації відіграє вирішальну роль у її стійкому функціонуванні та розвитку, вимагаючи комплексного підходу до захисту інтересів підприємства в умовах глобалізації та конкуренції. Важливо забезпечувати фінансову стійкість як ключовий фактор успіху, що дозволяє ефективно управляти ресурсами, залучати інвестиції та адаптуватися до змін. Для забезпечення фінансової стійкості і економічної безпеки необхідно проводити аналіз загроз, розробляти стратегії, здійснювати контроль та управління ризиками, дотримуватись законодавства та розвивати кадровий потенціал. Рівень економічної безпеки підприємства визначається контролем його показників. Це дозволяє виявити потенційні ризики, які можуть перетворитися на реальні загрози фінансової стабільності підприємства. Здатність підприємства впоратися з несприятливими впливами та загрозами безпосередньо залежить від його фінансового стану та стійкості, оскільки без фінансових ресурсів неможливо реалізувати заходи щодо запобігання чи компенсації потенційних проблем. Фінансові ресурси забезпечують безперервність виробничих та інших процесів, зокрема закупівлю матеріалів, оплату праці персоналу, покриття поточних витрат. Визначено що відтворення фінансових ресурсів є важливим інструментом у створенні резервів та запасів, які можуть бути використані у разі непередбачуваних обставин. Воно сприяє диверсифікації джерел доходів і дозволяє аграрним підприємствам бути гнучкішими у разі коливань ринку. Зазначено що фінансова безпека тісно пов’язана з розподілом та інвестуванням ресурсів: ефективне управління та розподіл фінансів дозволяють уникати кризових ситуацій, забезпечуючи своєчасне оновлення основних фондів, розвиток нових напрямків діяльності та зниження витрат.