ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ КООПЕРАТИВНОЇ СТРУКТУРИ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - МІРАКІН, Василь (Innovation and Sustainability, 2024)
У статті розглянуто організаційно-економічні засади функціонування кооперативної структури в сільському господарстві, що є ключовими для забезпечення сталого розвитку аграрного сектора. Особлива увага приділена аналізу моделей кооперативів, їх організаційної структури, а також економічних механізмів, що забезпечують ефективне функціонування кооперативів у сільській місцевості. Досліджено основні чинники, що впливають на успішність кооперативної діяльності, включаючи фінансову стійкість, організаційну ефективність, рівень інтеграції виробничих та маркетингових процесів, а також вплив державної підтримки. Визначено, що для успішного розвитку кооперативів у сільському господарстві необхідні чіткі організаційно-економічні механізми, які включають системи фінансового планування, управління ризиками, та створення умов для залучення інвестицій. Крім того, кооперативи повинні забезпечувати ефективну координацію між виробниками, що сприятиме зниженню виробничих витрат та підвищенню якості продукції. У статті також акцентується на ролі кооперативів у підвищенні конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств та забезпеченні продовольчої безпеки. Проаналізовано приклади успішного функціонування кооперативних структур у різних країнах, що дозволяє визначити найкращі практики для їх впровадження в Україні. Зроблено висновок, що ефективність кооперативної структури значною мірою залежить від адаптації організаційно-економічних засад до сучасних ринкових умов і потреб сільського господарства. Подальші дослідження мають бути спрямовані на вдосконалення цих засад з урахуванням глобальних тенденцій та викликів, що стоять перед аграрним сектором. Основою успішного функціонування сільськогосподарських виробничих кооперативів є ефективні внутрішньогосподарські виробничі відносини і насамперед дозволяють реалізувати економічні інтереси співвласників членів кооперативу.