ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНЕ ПІДҐРУНТЯ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМ КОНТРОЛІНГУ ТА МОНІТОРИНГУ НА АГРОПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - НОСАЧ, Наталія (Innovation and Sustainability, 2024)
Статтю присвячено дослідженню теоретико-методичного підґрунтя впровадження систем контролінгу та моніторингу на агропромислових підприємствах. Метою статті є аналіз, систематизація, узагальнення та удосконалення теоретико-методичного забезпечення впровадження систем контролінгу та моніторингу на агропромислових підприємствах. У статті розглянуто сучасні підходи до впровадження моніторингу та контролінгу на підприємствах, що відіграють важливу роль у забезпеченні їх ефективного функціонування. Обґрунтовано, що сучасні методи контролінгу та моніторингу, засновані на аналізі великих даних, цифрових технологіях і системах управління, стають важливим інструментом стратегічного розвитку. Визначено, що моніторинг дозволяє отримувати оперативну інформацію про стан виробничих процесів, виявляти відхилення від планових показників та коригувати діяльність у реальному часі. Зазначено, що контролінг виконує інтеграційну функцію між управлінськими рішеннями та виробничими результатами, що забезпечує постійний аналіз економічної ефективності підприємства. Зокрема, особливу увагу приділено агропромисловим підприємствам, де впровадження таких систем допомагає оптимізувати використання ресурсів, зменшити витрати та підвищити рентабельність. Розглянуто сучасні методи моніторингу, зокрема використання дистанційного зондування Землі, Інтернету речей, геоінформаційних систем, дронів та штучного інтелекту. Також акцентовано на важливості екологічного контролінгу для дотримання екологічних стандартів. Визначено, що управління агропромисловими підприємствами потребує застосування комплексних систем контролю, які сприяють оптимізації виробничих процесів та підвищенню ефективності діяльності, зокрема контроль у таких системах має бути спрямований на моніторинг виконання планових завдань, оцінку результатів роботи та вчасне виявлення можливих відхилень. У статті підкреслюється значущість впровадження ERP-систем для інтеграції фінансового, стратегічного та оперативного управління, що дозволяє оптимізувати бізнес-процеси та підвищити конкурентоспроможність підприємства в умовах глобалізації.