УПРАВЛІННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ЕКОНОМІЧНОГО СЕРЕДОВИЩА: ПАРАДИГМАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Щуров, Ігор (Innovation and Sustainability, 2022)
Проведено дослідження ринку енергетичних ресурсів та підкреслено, що залежність від імпорту нафти, газу та ядерного палива негативно впливає на стан енергетичної безпеки країни і створює напругу в економіці, соціальній та політичній сферах. Доповнено, що з огляду на загрозу енергетичній безпеці та враховуючи цінову політику росії на енергоносії, країни Європи майже повністю відмовилися/(планують відмовитися) від природного газу. Підкреслено, що створення умов для забезпечення енергетичної безпеки та енергетичного розвитку є серед пріоритетів держави, так як від розвитку ПЕК залежать розміри, динаміка і показники діяльності сфери виробництва та споживання. Показано, що Україна є однією з найменш енергоефективних країн з-поміж держав-членів Енергетичного Співтовариства. Доведено, що зміна парадигми розвитку енергетики неможлива без вирішення складних науково-технічних завдань та відкритості потоків інформації, технологій і капіталів.