МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ АНАЛІЗУ ЛАНЦЮГІВ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ ТА УЧАСТІ УКРАЇНИ В МІЖНАРОДНІЙ ІНТЕГРАЦІЇ - Калініченко, Зоя (Innovation and Sustainability, 2023)
Розглядаються сутність концепції вартісно-орієнтованого управління та її ключові поняття, методологічні засади розрахунку показника економічної доданої вартості підприємства. Висвітлено переваги та проблемні аспекти застосування вартісної концепції, визначення показників та моделей економічної доданої вартості. Метою дослідження є систематизація методологічних засад аналізу ланцюгів доданої вартості, основних положень вартісно-орієнтованого управління, формування шляхів входження України у світову співпрацю та подолання низької економічної продуктивності та технологічного відставання. Представлені результати дослідження інструментів формування підприємствами України ланцюгів доданої вартості, які впливають на ефективність української економіки та відкривають можливості входження в глобальні ланцюги доданої вартості в умовах міжнародної інтеграції. В дослідженні поставлені та вирішені завдання: узагальнена практика створення ланцюгів доданої вартості господарськими структурами в Україні; розкрито порівняльні переваги участі та напрямки інтеграції вітчизняних підприємств в глобальні ланцюги доданої вартості; оцінено вплив інтеграційних процесів та наслідків створення доданої вартості на розвиток економіки України. До результатів дослідження відносяться наступні: розглянуто основні концептуальні моделі визначення доданої вартості, які використовуються в міжнародній практиці; вказані переваги та недоліки кожної з них та умови для їх використання; доведена актуальність імплементації вартісних показників в діяльність українських підприємств для побудови ефективної системи менеджменту. Суттєва роль при виборі стратегії розвитку належить визначенню майбутніх доходів, ступеню стійкості, вартості господарської структури або окремих її активів. Таке завдання сприяє пошуку та впровадженню нових більш точних методів оцінювання ефективності.