ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ОПТИМАЛЬНОЇ HRM-СИСТЕМИ ЗАСОБАМИ МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Азарова , Анжеліка; Міронова , Юлія; Ярмола , Олена; Поплавський , Анатолій (Innovation and Sustainability, 2023)
Стаття присвячена розробленню підходу до обґрунтування оптимальної HRM-системи (системи управління людськими ресурсами) на суб’єктах господарювання із застосуванням лінійної моделі зважених сум, вхідними даними якої є результати вивчення існуючих сучасних інформаційних систем управління персоналом та їх критеріального аналізу і ваги оцінювальних критеріїв. У роботі досліджено функціональні можливості та проаналізовано найбільш розповсюджені інформаційні системи управління персоналом, зокрема «Zoho People», «OrangeHRM», «CakeHR», «Workable», «BambooHR», «SAP SuccessFactors», «Workday HCM», «DelоPro», «HugeProfit», «ISpro», «Scala HR», «Axapta HR Management», «IRenaissance Human Resources / Payroll», «Hurma System», «Вчасно». Дослідження виявило, що використання новітніх інформаційних систем управління персоналом надає багато переваг, які необхідно оцінювати лише із врахуванням їх недоліків, що дозволяє досягати ефективного застосування сучасних HRM-систем. Побудована математична модель дозволила обґрунтувати оптимальну на сьогоднішній день для підприємства (або організації) HRM-систему – «HURMA».