РИНОК ЗЕРНА В РЕТРОСПЕКТИВІ ТА ПЕРСПЕКТИВІ: ГЛОБАЛЬНИЙ АНАЛІЗ - Гайда, Юрій; Шайнюк, Богдана (Innovation and Sustainability, 2023)
В статті обґрунтовано актуальність дослідження стану та тенденцій розвитку світового ринку зерна в умовах існуючих викликів пов’язаних з російсько-українською війною та загрозами глобальній продовольчій безпеці загалом. Здійснено аналіз стану ринку за показниками попиту, пропозиції, обсягів виробництва та запасів зерна, динаміка яких засвідчує чітку тенденцію до зростання. Оцінено якісні характеристики такої динаміки шляхом визначення тенденцій змін двох важливих показників світового ринку зерна - глобального показника відношення обсягів запасів до споживання та показника відношення запасів основних експортерів ринку до їх використання. Охарактеризовано структуру ринку за питомою вагою основних зернових культур світу, таких як пшениця, кукурудза та рис. Питома вага інших зернових культур на глобальному ринку є незначною, що відповідним чином знижує їх вплив на основні параметри ринку. У контексті дослідження визначено тенденції змін на ринках основних зернових культур. Динаміка показників окремих зернових культур засвідчила дещо відмінні тенденції на кожному з ринків. Виклики зовнішнього середовища та динамічні процеси зміни попиту і пропозиції також зумовили високу волатильність цін на зерновому ринку. Оцінено динаміку світових цін на зернові культури на основі індексів продовольчих цін ФАО - Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН. Дослідження цінової кон’юнктури світового ринку зерна засвідчило, що волатильність цін значною мірою спричинена сезонними коливаннями врожайності в різних частинах світу, організацією логістики поставок зернових, а також демпінгом. За результатами проведеного аналізу визначено тенденції і перспективи розвитку світового ринку зерна в умовах поглиблення зовнішніх викликів та загроз.