УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ НА МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ: ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ, ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ - ГОРДІЙЧУК, Андрій (Innovation and Sustainability, 2024)
У статті представлено результати поглибленого аналізу управління ризиками в машинобудівній галузі із урахуванням важливості ефективних стратегій такого управління для успіху бізнесу та сталого розвитку. Основну увагу зосереджено на виявленні проблем, з якими стикаються машинобудівні підприємства в управлінні ризиками; запропоновано деякі підходи до розв’язання цих проблем. Окреслено фундаментальну природу ризиків у бізнес-процесах, підкреслено їх критичний вплив на операційні та фінансові аспекти діяльності машинобудівних підприємств. Визначено загальні фактори ризику в галузі, такі як нестабільність ринку, технологічний прогрес, нормативні зміни та операційна неефективність. Приділено увагу окресленню сучасного стану практики управління ризиками в машинобудівній галузі. Висвітлено головні труднощі, з якими стикаються підприємства, серед яких недостатні механізми контролю ризиків, відсутність інтегрованих систем оцінювання ризиків на етапах планування та проєктування, а також недостатнє використання сучасних технологій в управлінні ризиками. Запропоновані рекомендації містять розробку та впровадження надійної системи контролю ризиків, яка охоплює всі етапи бізнес-процесу, впровадження сучасних технологій, таких як аналітика даних для підвищення ефективності та точності методів управління ризиками. Рекомендовані з урахуванням досвіду роботи провідних підприємств машинобудування у Вінницькій області певні алгоритми управління ризиками як компоненти стратегічного планування можуть сприяти конкурентним перевагам, тривалому розвитку та довгостроковому успіху у діяльності підприємств машинобудування. Підкреслено, що ігнорування управління ризиками або їх недостатній контроль може викликати серйозні наслідки, включно з фінансовими втратами, погіршенням репутації та втратою конкурентоспроможності підприємств.