МОНЕТАРНА ПОЛІТИКА: ОГЛЯД СУЧАСНОГО СТАНУ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - КОЛЯДКА, Михайло; ФЕЄР, Оксана (Innovation and Sustainability, 2024)
Монетарна політика розглядається як ключовий інструмент економічного управління, що впливає на рівень інфляції, зайнятість, процентні ставки та інші аспекти макроекономічної стабільності. У умовах сьогодення, глобалізації та нестабільності на фінансових ринках монетарна політика набуває особливого значення. У даній статті здійснено огляд сучасної монетарної політики та розглядаються перспективи її розвитку. Монетарна політика або грошова політику розглядається як частина економічної політики, яка регулює всі сфери економіки, де використовуються гроші. Вона спрямована на досягнення стабільності зайнятості і цін, економічного зростання, балансу зовнішніх платежів за допомогою контролю грошової системи. Основна роль монетарної політики полягає в зміцненні купівельної спроможності національної грошової одиниці, запобіганні інфляції та досягненні стабільного валютного курсу. Стратегічною метою монетарної політики центрального банку повинна бути кінцева мета економічної політики держави - досягнення такого рівня економічного зростання, яке забезпечить високу зайнятість, стабільність цін і зовнішнього курсу грошової одиниці. Центральний банк повинен сприяти досягненню зазначеної мети.