МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНКИ ПОТЕНЦІАЛУ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ СУБ'ЄКТІВ АГРАРНОГО БІЗНЕСУ - СЄРОВ, Іван (Innovation and Sustainability, 2024)
У статті висвітлено методичний підхід до оцінки потенціалу інноваційного розвитку суб'єктів аграрного бізнесу, що є важливим етапом у підвищенні конкурентоспроможності та ефективності діяльності підприємств в умовах глобальних змін. Запропонований підхід дозволяє всебічно оцінити як внутрішні, так і зовнішні чинники, що впливають на інноваційну активність підприємств. Розглянуто ключові складові оцінки, такі як фінансова спроможність, технологічна готовність, інноваційний клімат, а також ринкові можливості. Окрему увагу приділено ролі фінансового аналізу, який включає оцінку інвестиційної привабливості інноваційних проектів з використанням показників ROI, NPV та IRR. Зазначено, що недостатня підтримка інновацій на рівні корпоративної культури та низька частка інноваційно активних підприємств є стримуючими факторами для розвитку. Підкреслюється необхідність збільшення інвестицій в інновації та підвищення кваліфікації персоналу для успішного впровадження новітніх технологій. Використання методу бенчмаркінгу дає змогу проводити порівняльний аналіз підприємств, що вже реалізували інноваційні проекти, що може слугувати основою для вдосконалення управлінських рішень.