ОСОБЛИВОСТІ КРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВІЙНИ

Автор(и)

Ключові слова:

кредитування, МСБ, бізнес, відсоткова ставка, Доступні кредити 5-7-9, кредитування комерційними банками, кредитні ресурси, кредит

Анотація

Кредитування малого та середнього бізнесу - це складний процес, який має свої особливості та потребує уважного підходу. Для таких підприємств важливо мати доступ до фінансових ресурсів за вигідними умовами, але часто зустрічаються обмеження і ризики, які необхідно враховувати. Також малі та середні бізнеси можуть потребувати не лише грошової підтримки, але і консультацій з управління та розвитку. Під час війни кредитування малого та середнього бізнесу набуває ще більшого значення та має свої особливості. Воно стає частиною економічного механізму, який спрямований на підтримку внутрішнього виробництва, збереження робочих місць та загальний економічний розвиток країни в умовах війни. У таких умовах кредитування малого та середнього бізнесу може мати на меті не лише забезпечення їхньої фінансової стабільності, а й підтримку виробництва важливих товарів і послуг для потреб оборони, а також реконструкції після руйнувань. З іншого боку, війна зазвичай супроводжується економічними труднощами, що може призвести до скорочення кредитних ресурсів та посилення кредитних ризиків. Тому важливо, щоб уряд та фінансові установи вживали заходів для збереження доступності кредитів для малих та середніх підприємств у цей важкий період. У роботі охарактеризовано інструменти підтримки малого та середнього бізнесу в період воєнного стану в Україні.  Визначено переваги та недоліки банківського кредитування для малого та середнього бізнесу. На основі цього виділено особливості кредитування малого та середнього бізнесу в умовах війни. Досліджено загальну динаміку обсягів кредитування за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Проведено оцінювання динаміки кредитування малого та середнього бізнесу в Україні з початку війни. Розглянуто топ-5 найбільших вітчизняних банків, які прокредитували  середній бізнес в Україні протягом 2022 року. Здійснено аналіз кредитування малого та середнього бізнесу в Україні  протягом 2019-2022 рр, та порівняння  відсоткових ставок за якими вони отримували кредитні ресурси протягом аналізованого періоду.

Біографії авторів

Діана ФОЛЬТОВИЧ , Львівський національний університет імені Івана Франка

здобувач вищої освіти факультету управління фінансами та бізнесу

Наталія БЛАЩУК-ДЕВ’ЯТКІНА , Львівський національний університет імені Івана Франка

кандидат економічних наук, доцент,

доцент кафедри фінансового менеджменту

Посилання

Roik O.R. (2023). Finansovі іnstrumentи pidtrymki diyalnosti pidpriyemstv v umovakh viyni v Ukrayini. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu- Scientific Bulletin of the Uzhhorod National University. Іssue 46, 67-71. Retrieved from: http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/46_2023ua/14.pdf [in Ukrainian].

Prystupa L.A., Blazhiievska A.S. (2023). Kredytuvannia yak vazhlyva forma finansuvannia maloho ta serednoho biznesu v Ukraini. Mizhnarodnyi naukovyi zhurnal«Hraal nauky» - International scientific journal "Grail of Science", 34, 48-54. Retrieved from: https://archive.journal-grail.science/index.php/2710-3056/article/view/1814/1835 [in Ukrainian].

Kornyliuk A., Kornyliuk R. (2024). Derzhavna prohrama pidtrymky biznesu «Dostupni kredyty 5-7-9%»: u poshukakh optymalnoho dyzainu. Voks Ukraina- Vox Ukraine. Retrieved from: https://voxukraine.org/derzhavna-programa-pidtrymky-biznesu-dostupni-kredyty-5-7-9-u-poshukah-optymalnogo-dyzajnu [in Ukrainian].

Tomchuk, O., Trehubov, O., Andronik, O. (2023). Finansovi aspekty upravlinnia platospromozhnistiu maloho ta serednoho biznesu v umovakh viiny. Ekonomika ta suspilstvo- Economy and society, 50. Retrieved from: https://www.economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2395 [in Ukrainian].

Khymych I. H., Vynnyk T. M., Tymoshyk N. S. (2023). Analiz kredytuvannia biznesu v umovakh viiny: derzhavni prohramy pidtrymky. Sotsialno-ekonomichni problemy i derzhava- Socio-economic problems and the state, 1 (28), 30-41. Retrieved from: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2023/23kihdpp.pdf [in Ukrainian].

Sopova S. R. (2023). Kredytuvannia maloho ta serednoho biznesu bankamy Ukrainy: kvalifikatsiina robota mahistra spetsialnosti 072 «Finansy, bankivska sprava ta strakhuvannia» / nauk. kerivnyk T. I. Batrakova. Zaporizhzhia: Zaporizhzhia National University, 109 s. Retrieved from: https://dspace.znu.edu.ua/jspui/handle/12345/17486 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

08.07.2024

Як цитувати

ФОЛЬТОВИЧ , Д. ., & БЛАЩУК-ДЕВ’ЯТКІНА , Н. (2024). ОСОБЛИВОСТІ КРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВІЙНИ. Innovation and Sustainability, (2), 82–91. вилучено із https://ins.vntu.edu.ua/index.php/ins/article/view/256

Номер

Розділ

Articles

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Схожі статті

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.