ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ЯК ЧИННИКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОЇ ГАЛУЗІ
DOI:
https://doi.org/10.31649/ins.2022.4.193.201Ключові слова:
управління якістю, якість продукції, конкурентоспроможність продукції, аграрна галузь, безпека харчової продукції, стандартизаціяАнотація
З постійним удосконаленням якості життя людей, а також загостренням конкуренції на внутрішньому та зовнішньому ринках, якість і безпека сільськогосподарської продукції стикається з новими викликами. Тільки конкурентоспроможні підприємства можуть виробляти продовольчу продукцію у відповідності до вимог міжнародних стандартів, та зможуть використати переваги міжнародного співробітництва в інвестуванні, кредитуванні, сертифікації, страхуванні, науково-технічному забезпеченні сільськогосподарського виробництва та реалізації продовольчих товарів. В статті узагальнено поняття: «система управління якістю», визначено фактори, які впливають на рівень якості продукції, подано пропозиції. Проаналізовано загальні принципи та положення найбільш розповсюджених систем управління якістю на основі міжнародних стандартів, які рекомендовано впроваджувати в діяльності аграрних підприємств. Визначено необхідність та переваги впровадження системи управління якістю (HACCP – Hazard Analysіs and Crіtіcal Cоntrоl Pоіnts) як інструменту виробництва якісної аграрної продукції. Застосування системи менеджменту безпеки харчових продуктів на базі ідеї (HACCP – Hazard Analysіs and Crіtіcal Cоntrоl Pоіnts) надає підприємству можливість: надати гарантії виробництва безпечного продукту за рахунок безперервного контролю на всіх етапах виробництва; якісно керувати всіма критичними чинниками, що загрожують безпеці харчової продукції – усувати, мінімізувати чи запобігати їх виникненню; надавати гарантії, що харчова продукція є безпечною на момент її споживання; гарантувати належні санітарні умови виробництва у відповідності до міжнародних нормам; забезпечити відповідність законодавчим та нормативним вимогам щодо безпеки харчової продукції; утвердити довіру споживачів, партнерів та органів влади до продукції, яка виробляється і тим самим підвищити імідж підприємства; збільшити відповідальність працівників за випуск безпечної продукції та забезпечити залучення всіх працівників підприємства до формування ефективної системи менеджменту якості продукції. Ефективне управління якістю – це комплексний та систематичний процес управління, який здійснюється на основі чіткого дотримання принципів управління якістю, при мінімальних витратах та максимальному результаті. Останнє особливо важливо, тому що ефективність управління визначається його результативністю та максимальною віддачою діяльності при мінімальних витратах на організаційні, економічні, технічні, кадрові, соціальні заходи та збалансування всього комплексу факторів, що впливають на формування та забезпечення якості продукції. Розробка, сертифікація та підтримка системи управління якістю у стані дієздатності є одним із стратегічних напрямів діяльності господарюючих суб'єктів, що значно підвищує їхню результативність, економічну ефективність та конкурентоспроможність на вітчизняному та світовому ринку. Для забезпечення відповідної конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції на ринках необхідно постійно стежити підвищення її якості.
Посилання
Bezrodna S.M., Lagotyuk V.O. (2016) Influence of quality on the competitiveness of products of agricultural enterprises. Agroworld No. 15–16. P. 32–35.
Hrytsenko H.M., Kendyukh E.I., Velichko N.N. (2011) The production quality control system at the agro-industrial complex enterprise: theoretical aspect and development problems. Bulletin of the Altai State Agrarian University. 2011. No. 8. URL: 2011file:///C:/Users/%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0/Downloads/sistema-upravleniya-kachestvom-produktsii-na- predpriyatii-apk-teоretіcheskіy-aspect-і-problemy-stanоvlenіya.pdf
Dolzhansky A.M., Ocheretna N.M., Lomov I.M. (2009) Quality management systems: training manual. Dnipro, 2009. 390 p.
Pavlov, K., Pavlova, O, & Kupchak, V. (2019) Integral Indicators Based on Competitiveness Capacity Characteristics of Regional Real Estate Markets of Ukraine. Journal of Competitiveness, 11(3), 87–108. https://doi.org/10.7441/joc.2019.03.06
Pavlova, O., Pavlov, K., Horal, L., Novosad, O., Korol, S., Perevozova, I., Obelnytska, K., Daliak, N., Protsyshyn, O & Popadynet, N. (2021) Integral estimation of the competitiveness level of the western Ukrainian gas distribution companies. Accounting, 7(5), 1073-1084. DOI: 10.5267/j.ac.2021.3.001
Ponomaryova O.S. (2009) Impact of product quality on enterprise competitiveness. Economy. Finances. Right. No. 5. pp. 7–9.
Luchyshina K. L. (2010) Basics of the formation of an integrated quality management system of agricultural enterprises. Economy of agro-industrial complex. Kyiv, 2010. No. 21. P. 57–60.
DSTU (2008) ISO 9000:2007. Edition. Basic provisions and glossary of terms. Kyiv.
DSTU (2008) 4161:2003. Edition. Food safety management systems. Requirements View. non-official Kyiv.
Balanovska T. I. (2013) Innovative approaches to the formation of the quality management system of an agricultural enterprise as a way of adapting to market requirements. Bioresources and nature management No. 5–6. P. 146–154.
Mudrak R.P., Lagodienko V.V. (2018) Agricultural inflation and the consumer price index for food products: a comparative analysis "Ukraine - EU". Economy of Ukraine, No. 1. P. 28-39.
Lapin O.V., Fridrif V.P. (2014) Implementation of international standards ISO series 9000 and 14000, HACCP (HACCP) and formation of quality management systems at agricultural enterprises of Ukraine. Agroworld Chernivtsi, No. 23. P. 43–47.
Pavlov K.V. (2018) Competitiveness assessment of regional residential real estate markets of Ukraine: monograph. Lutsk: PJSC "Volyn Oblast Printing House".
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Завантаження
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Innovation and Sustainability
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.