ФОРМУВАННЯ АСОРТИМЕНТУ ПОСЛУГ - ПРІОРИТЕТНИЙ НАПРЯМ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТУРИСТИЧНОЇ ФІРМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31649/ins.2022.2.61.67

Ключові слова:

асортиментна політика, індустрія туризму, туристичні послуги, способи оцінки асортиментної політики

Анотація

Сучасна система організованого масового туризму характеризується тим, що кінцеві покупці, взаємодіючи з виробниками первинних туристичних послуг, користуються послугами туроператорів, діяльність яких полягає в розробленні туристичного продукту, його реалізації та координації взаємодії між зазначеними ринковими сторонами під час виробництва та споживання первинних туристичних послуг. Водночас в умовах організованого туризму в ринкових трансакціях об’єктом купівлі-продажу є не окремі первинні туристичні послуги (призначаються для безпосереднього задоволення потреб туриста), а комплексний туристичний продукт як сукупність послуг, який реалізується туроператором безпосередньо або через посередницькі структури (турагенції). Асортиментна політика як частина збутової політики підприємства полягає насамперед у формуванні виробничо-збутової програми, тобто визначенні тих видів продукції (послуг), які будуть реалізовуватися на окремих ринках збуту у плановому періоді. Відповідно до поділу цілей підприємства на довгострокові та короткострокові відбувається структурування асортиментної політики на стратегічну та оперативну складову. Для управління асортиментною політикою керівництво підприємства має ретельно вивчити та оцінити ситуацію, що склалася у зовнішньому середовищі, виявити внутрішні резерви, що дозволяють провести заходи щодо вдосконалення асортименту. Оцінки потребує поточний попит у галузі різні види послуг, що дозволить ефективно управляти асортиментом. Управлінню асортиментом продуктів або послуг можуть заважати внутрішні проблеми організації, що накопичилися, тому слід проаналізувати стан справ, вирішити проблеми за їх наявності і лише після цього впроваджувати заходи щодо зміни асортименту

Посилання

Bagiev, G. L. (2010) Marketing: uchebnik dlya vuzov [Marketing: a textbook for universities]. 3-d ed. SPb.: Piter.

Zabaldina, Yu.B. (2002) Marketing turistichnogo pidpriemstva [Marketing of a tourist enterprise]. K.: Muzichna UkraYina.

Sokol, T.G. (2001) Organizatsiya turistichnoyi diyalnosti v Ukrayini [Organization of tourist activities in Ukraine]. K. : Rokor.

Berman B. (2003) Roznichnaya torgovlya: strategicheskiy podhod [Retail trade: a strategic approach]; per. s angl. M.

Biritskaya, N.M. (2008) Turopereyting: ucheb.–metod. posobie [Tour operating]. Minsk : BGEU,2008. 209 s.

Bliznyuk, S. V. (2003) Marketing v UkraYinI: problemi stanovlennya ta rozvitku: monografIya [Marketing in Ukraine: problems of formation and development]. K.: PolItehnIka.

Garkavenko S. S. (2002) Marketing: pIdruchnik [Marketing]. K. : Libra.

Kotler F.(1993) Osnovyi marketinga [Basics of marketing] [Per. s angl.]. M.: Progress.

##submission.downloads##

Опубліковано

01.07.2022

Як цитувати

Калініченко, С., Власенко, Т., Вітковський, Ю., & Грібіник, А. (2022). ФОРМУВАННЯ АСОРТИМЕНТУ ПОСЛУГ - ПРІОРИТЕТНИЙ НАПРЯМ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТУРИСТИЧНОЇ ФІРМИ. Innovation and Sustainability, (2), 61–67. https://doi.org/10.31649/ins.2022.2.61.67

Номер

Розділ

Articles

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають